Puchatek ( ciasto bez pieczenia) - lekkie, nie za słodkie, łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego ciekawie się prezentuje Emotikon smile
Składniki:
na spód:
16 herbatników
ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe)
na piankę kokosową:
200 g białej czekolady
2 galaretki cytrynowe
2 opakowania śnieżki
350 ml mleka
150 g kokosu
na wierzch:
300 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki kokosu
na spód:
16 herbatników
ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe)
na piankę kokosową:
200 g białej czekolady
2 galaretki cytrynowe
2 opakowania śnieżki
350 ml mleka
150 g kokosu
na wierzch:
300 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki kokosu
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego mleka, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić. Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać kokosem. Schłodzić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz