Składniki:
- 125 g czekolady
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 130 g masła
- 50 g kakao
- 100 ml słodkiej śmietany
- 50 g zmielonych orzechów
- 100 g posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić, pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki odmierzyć przy pomocy miarki Finezja. Oddzielić żółtka od białek. Orzechy zmielić bardzo drobno w Rozdrabniaczu, drugą część tylko posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodawać schłodzoną czekoladę. Osobno w miseczce wymieszać kakao i zmielone orzechy. Do masy jajecznej dodawać mąkę kakaową na przemian ze śmietaną. Na końcu wsypać orzechy i wymieszać wszystko. Ubić białka i stopniowo wmieszać je do powstałej masy. Piec w silikonowej formie ok 35 min w temperaturze 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz