czwartek, 28 kwietnia 2016

Cud Kuchenny - Tupperware prawda i mity - przepisy.

Cud Kuchenny  przez wiele osób, które są jego posiadaczami traktowany jest raczej jako miska, ewentualnie jako dobre miejsce do rozmrażania. Jednak zapomina się o tym, że w głównej mierze jest to naczynie w którym można gotować. Jak to mówią gotowanie bez gotowania :). W pojemniku Tupperware Cud Kuchenny możemy przygotować potrawy bez gotowania tradycyjną metodą wystarczy zalać potrawę wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw.
Minimum start Pod wpływem unoszącej się z wrzątku pary w produktach spożywczych zachodzą takie same procesy, jak podczas gotowania. Taki sposób gotowania potraw pozwala zminimalizować nieuniknione straty cennych składników odżywczych.

Delikatne gotowanie świetnie znoszą prawie wszystkie warzywa (brokuły, kalafior), owoce (zwłaszcza jabłka, gruszki, śliwki), delikatne białe mięso (grób, ryby, krewetki), kasze (kuskus, gryczana) i ryż. Możemy też wrzucić warzywa do wrzątku metodą tradycyjną gotując 5 min (w przypadku mrożonek wystarczy 3 min) od momentu zwarzenia wody, przelać zawartość do cudu kuchennego wraz z wodą i pozostawić pod przykryciem 30 min. Warzywa świeże starte na tarce można włożyć bezpośrednio do cudu kuchennego i po prostu zalać wrzącą osoloną wodą lub bulionem przygotowanym z kostki rosołowej (1 kostka na litra wody). 
W pojemniku tym możemy również odmrażać, odsączać, dogotowywać (zaletą tego sposobu jest oszczędność gazu czy prądu oraz mamy pewność, że garnek się nie przypali, gotować można potrawy mączne oraz niektóre warzywa: ziemniak, kalafior,brokuł, dogotowywanie polega na zagotowaniu produktów w wodzie w sposób tradycyjny a następnie przelanie zawartości do cudu, zamknięciu pokrywy i pozostawieniu do uzyskania odpowiedniej miękkości nie krócej niż 20 min) , utrzymywać w cieple, serwować. Oto parę przepisów....


Kiełbasy

W cudzie kuchennym możemy zaparzać kiełbasy różnego rodzaju. Przy zaparzaniu wyciągamy sito, wkładamy kiełbasę bezpośrednio do pojemnika i zalewamy wrzącą wodą powyżej krawędzi. Zamykamy cud przykrywką i parzymy pod przykryciem. 
Parówki- 10 minut
Kiełbasy wędzone- 10-15 minut
Kiełbasę białą- 35-40 minut
Podany czas parzenia jest przybliżony, ponieważ na długość zaparzenia wpływa również grubość kiełbasy. W przypadku kiełbasy mrożonej, należy ją najpierw odmrozić.

Blanszowanie warzyw

Wkładamy do cudu pokrojone warzywa przeznaczone do zamrożenia, następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i przetrzymujemy ok. 10 minut. Potem odcedzamy i studzimy. Po wystudzeniu warzywa są gotowe do zamrożenia.
W cudzie możemy również zaparzać kalafior i brokuł do różnego rodzaju sałatek. Różyczki warzyw wrzucamy do cudu, zalewamy gotującą wodą i czekamy od 5 do 15 minut, w zależności jaką lubimy twardość. Następnie odcedzamy, studzimy i możemy już użyć do sałatek.

Jajka

W cudzie możemy gotować jajka. Zalewamy gotującą wodą pełen pojemnik, zamykamy i przetrzymujemy 20- 30 minut. Jajka nam nie popękają, mogą długo leżeć w wodzie, zachowują jednocześnie ciepło.

Kasze, ryże, makarony.

W cudzie kuchennym możemy przygotować kasze, ryże, makarony. Odmierzamy 2 litra wody, wlewamy do garnka, dodajemy sól, oliwę i zagotowujemy. Dla polepszenia smaku możemy również dodać 2- 3 kostki rosołowe lub vegetę oraz inne przyprawy wg smaku. W międzyczasie wysypujemy na sito cudu kaszę, ryż lub makaron. Produkty, które tego wymagają przepłukujemy wodą, bezpośrednio na sicie. Kiedy woda w garnku się zagotuje zalewamy wrzątkiem do wysokości krawędzi. Zamykamy pokrywkę i czekamy. W pojemniku możemy przygotować jednorazowo około 300- 400 g produktów. Czas przygotowania dla poszczególnych produktów zależy od rodzaju, gatunku i ilości:
Makarony- 10- 20 minut/ rosołowy 8- 10 minut (tyle ile pisze na opakowaniu)
Kasza jęczmienna- 20- 30 minut
Kasza gryczana - 15- 20 minut
Ryż- 20- 30 minut
Jeżeli chcemy uzyskać ryż na gołąbki wówczas zalewamy bezpośrednio na sicie, na około 20- 25 minut. Wówczas jest on w środku trochę twardy i nadaje się doskonale do gołąbków. Aby ryż był w całości miękki, niektóre gatunki wymagają wstępnego gotowania. Wtedy na gotująca się wodę (2 litra) wsypujemy ryż i gotujemy przez 5- 6 minut. Potem całość wlewamy do cudu, trzymamy pod przykryciem 20- 25 minut. Dla polepszenia smaku można dodać do wody trochę vegety lub kostkę rosołową. Wodę należy posolić.

Ziemniaki

Porcję, która mieści się w cudzie wrzucam na wrzątek i gotujemy przez 10 minut. Potem całość przelewamy do cudu i pozostawiamy przez 20 minut. Należy pamiętać aby wielkości ziemniaków były podobne. Ziemniaki są smaczne i nie rozgotowane. Wodę należy posolić.

Danie obiadowe.

Do cudu kuchennego wsypujemy 1,5 szklanki kaszy, zalewamy wrzącą wodą na około 8 minut. Następnie odcedzamy. Dodatki do kaszy: 30 dkg boczku, 2 cebule, 30 dkg pieczarek, 1 papryka- wszystko smażymy na dwóch łyżkach oleju. Do cudu bez sita wkładamy kaszę i smażone dodatki, całość zamykamy na 10 minut. 

Zupa pieczarkowa.

30 dkg pieczarek poszatkować w szefie kuchni, (można lekko podsmażyć), ułożyć na dnie cudu, 3 kostki bulionu grzybowego (lub kostkę cebulka smażona, pietruszka,- KNORR, 2 buliony grzybowe) pokruszyć na pieczarki. Zagotować 1,5 litra wody. 100 ml. wrzątku wlać do Mix- Maxa i 200 - 300 g. sera topionego- wymieszać. Pozostałym wrzątkiem zalać pieczarki. Dodać rozpuszczony ser. Odstawić na 10 15 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. 

Zupa z zielonego ogórka z ziemniakami

150 g ziemniaków, 70 g cebuli, 200 g świeżego ogórka 30 g masła, 100 g serka topionego, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 kostki rosołowe, 1 łyżeczka vegety, 100 ml słodkiej śmietany, 1 pęczek koperku,
Ziemniaki i cebulę posiekać w szefie kuchni podgotować 10 minut w garnku z dodatkiem kostki rosołowej i vegety. Wszystkie składniki włożyć do Cudu Kuchennego, dodać masło, serek topiony (pokrojony w kawałki) i posiekany w szefie kuchni świeży ogórek. Po 30 min dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Na koniec wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą pieprzem.



Zupa z zielonego groszku 

2 puszki zielonego zagotować w ok. 2 litrach wody, dodać 2 ząbki czosnku, zioła, pieprz, 5 kostek rosołowych. W Mix- Maxie roztrzepać 2 żółtka w szklanki ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki. Zahartować energicznie mieszając, wlać do cudu kuchennego bez sita. Na koniec dodać świeży koperek. 10 minut i zupa gotowa. Podawać z grzankami.

Grzanki: pokroić chleb w kostkę, włożyć do silikonowej królewny, włączyć piekarnik na 150C i lekko przyrumienić. 

Zupa ogórkowa.

5 ogórków kiszonych rozdrabniamy w szefie kuchni- wsypujemy do cudu. 3 serki topione śmietankowe 100g rozpuścić z 3 kostki rosołowymi z dodatkiem ciepłej wody, także w szefie kuchni. Wlewamy wszystko do cudu, przyprawiamy. Zamykamy na 10 minut. Po otwarciu można wsypać świeży koperek.

Zupa cebulowa
Szklanka makaronu, 2 kostki rosołowe, 200 g serków topionych, fileta z piersi pokrojonego w kostkę lub parówka, natka pietruszki, 2 paczki zupy cebulowej lub porowej w proszku.
Do Cudu Kuchennego wsypać makaron, rozpuszczone w odrobinie gorącej wody serki topione oraz wszystko pozostałe.

Zupa cebulowa
Szklanka makaronu, 2 kostki rosołowe, 200 g serków topionych, fileta z piersi pokrojonego w kostkę lub parówka, natka pietruszki, 2 paczki zupy cebulowej lub porowej w proszku.
Do Cudu Kuchennego wsypać makaron, rozpuszczone w odrobinie gorącej wody serki topione oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszając zalać zawartość około 2 litrami wrzątku zamknąć pojemnik i odstawić na 30-40 min.

Żurek barszcz biały

30 dkg wędzonki pociętej w kostkę, 5 - 6 jajek na twardo również pociętych w kostkę, 30 dkg twarogu pokruszonego , 4 kostki rosołowe, 2 łyżki chrzanu, 4- 5 ząbków czosnku, majeranek, pieprz. Wszystko wsypujemy do Cudu bez sita, zalewamy wrzątkiem po brzeg i mieszamy. Całość należy odstawić na 15 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać 2-3 łyżki chrzanu

Zupa szczawiowa z jajkiem

Pęczek świeżego szczawiu lub 1 słoiczek, 3-4 jajka ugotowane na twardo, 3-4 kostki rosołowe, koperek, cebula, 3 serki topione po 100 g liść laurowy, pieprz, sól, przyprawy.
Szczaw umyć, pokroić nożem i włożyć do cudu kuchennego bez sita. Do Szefa Kuchni włożyć cebulę, rozdrobnić, dodać serki topione, pokruszone kostki rosołowe, dodać 300 ml gorącej wody, wymieszać. Szczaw zalać 2 litrami gorącej wody, wsypać koperek, uzupełnić wodą z serkami wymieszanymi w szefie kuchni. Przykryć Cud kuchenny i odstawić na 15-20 min. Jajka pokroić w ósemki i dodać do porcji zupy, przyprawić do smaku.
Piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka przyprawić wg uznawania. Nie rozbijać. Ułożyć płasko na sicie jedną warstwę. Zalać wrzątkiem po brzegi ( do uskoku), zamknąć i nie przestawiać ani nie otwierać przez 35 min. Odsączyć i podawać soute lub z sosem. Z wywaru można przygotować sos lub zupę.

Piersi z kurczaka w jarzynach

2 piersi kurczaka, 2 l wrzątku, 3 kostki rosołowe, 1 l warzyw startych na grubej tarce (1 pietruszka, selera, kawałek pora, 2 marchewki) lub mrożonka wieloskładnikowa, sól, pieprz, papryka.
Dzień wcześniej filety natrzeć przyprawami i ułożyć ciasno w pojemniku (np.. w Niezbędnej Trójce) zostawić w lodówce na dobę. Na drugi dzień zagotować 2 litry wody z rosołkami i startymi warzywami, gotować 3 min. Kurczaka ułożyć na sicie w cudzie kuchennym, zalać wrzątkiem, zamknąć i odstawić na 40 min. Odsączyć, przełożyć na półmisek.

Gotowany de volaille

2 piersi z kurczaka, 200 g serka topionego, masło, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe.
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem. Na brzegu każdego kawałka ułożyć plasterek serka topionego i trochę masła, - rozsmarować na całym kawałku. Zwinąć kawałki mięsa w roladki. Uformowane kotlety de volaille włożyć do Cudu Kuchennego zalać do pełna wrzątkiem, zamknąć pojemnik. Po 25 min wyjąć roladki, odsączyć podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Roladki rybne z brokułami

Filet z pangi 5 szt., 300 g serka topionego, 2 główki brokułów, sól, kostka Knorr kolorowy pieprz.
Umyte brokuły podzielić na różyczki. Trzon brokułów pokroić w kostkę i włożyć pod sito Cudu Kuchennego. Filety pokroić w paski ok. 10 cm, posolić i posmarować serkiem topionym ( około 1 do 2 serków) i zrolować. Do sita włożyć roladki, na wierzch położyć różyczki brokułów, posolić posypać rozkruszona kostką kolorowego pieprzu, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 30 min. Po 30 min. Zdjąć pokrywkę wyjąć sito i delikatnie zlać płyn do rondelka i podgrzać go. Zalać ponownie wrzątkiem roladki i brokuły i odstawić jeszcze na 30 min. Następnie wyjąć sito płyn zlać do rondelka. Pokrojone trzony brokułów przełożyć do szefa kuchni, dołożyć pozostały serek w razie konieczności dodać wywar i zmiksować. Roladki wyłożyć do płaskie perły stołowej, udekorować różyczkami brokułów i zalać przegotowanym sosem.

Kalafior w sosie jogurtowym

1 kalafior, jogurt naturalny, pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz
Do Cudu Kuchennego włożyć różyczki kalafiora, posolić i zalać do pełna wrzątkiem. Pozostawić na 30 min. Do Shakera wlać jogurt, majonez, wsypać drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, i koper. Przyprawić solą pieprzem. Schłodzić w lodówce. Ugotowany kalafior osuszyć na sicie, przełożyć do płaskiej perły stołowej i polać schłodzonym sosem.

Brokuły pod beszamelem

1 brokuł, szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 150 g serka topionego lub pleśniowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Do Cudu wsypać 2 łyżki soli, na sicie ułożyć różyczki brokułów i zalać wrzątkiem. Odstawić na 20 min a następnie odcedzić i wyłożyć na półmisku. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać, powoli dodawać mleko, przyprawy i pokruszony ser. Nie gotować. Polać brokuły przygotowanym sosem.

Sałatka wiosenna.

1 szklanka ryżu Uncle Bens, 1 cała pierś pokrojona w kostkę przyprawiona vegetą i pieprzem, pęczek szczypioru. 4 ogórki gruntowe ze skórką pokrojone w kostkę, 1 papryka czerwona, 4 rosołki drobiowe (rozkruszone), Wszystko wkładamy na sito Cudu Kuchennego. Zalewamy po brzegi wrzątkiem, mieszamy. Zamykamy i zostawiamy na 35 minut. Odcedzamy, lekko studzimy i dodajemy pół puszki kukurydzy, 6- 7 rzodkiewek pokrojonych i pęczek koperku. Wszystko zalewamy sosem jogurtowym. Smacznego!

Paprykarz Rarytas Marysi

1 kg ryby morskiej (filety), szklanki oleju, 2- 3 torebki ryżu (około 350g.), 4 cebule (średniej wielkości), 1 słoiczek przecieru pomidorowego, 2 słoiczki keczupu, przyprawy do smaku.
Cebulę drobno pokroić w Szefie Kuchni, udusić na oleju. Następnie dodać przecieru pomidorowego, keczup i przyprawy (gotować 5 minut). W cudzie zalać ryż na 40 minut (Unce Beans). Woda musi być lekko osolona. Ryż wyjąć z sitem, odcedzić. Do cudu (bez sita) włożyć osolone, pokrojone filety i zalać wrzącym sosem, pomieszać. Zamknąć i zostawić na 40 minut. Po otwarciu Cudu rybę z sosem pognieść tłuczkiem, dodać ryż i doprawić do smaku. 
Przygotowania zaczynamy od zalania ryżu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Wszystko robimy w jednym cudzie dla oszczędności wody (mycia naczyń).

Ryba po cygańsku. (albo 4 piersi z kurczaka)

Składniki: 1 kg ryby pokrojony w paseczki osuszony, przyprawiony i skropiony cytryną układamy na dno cudu bez sita. 3 cebule, słoik ogórków konserwowych, słoik papryki konserwowej rozdrobnić w szefie kuchni. Zalewa: szklanki oleju, szklanki wody, słoiczek przecieru i ketchupu, 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu- chwilę gotujemy aby zalewa była gorąca. Doprawiamy do smaku(konieczni cukier) i wrzącą zalewą zalewamy ryby. Zamykamy cud na 40 minut.

Sałatka z pieczarek

kg małych pieczarek, sól, pieprz, 5 jajek ugotowanych na twardo, majonez, natka pietruszki. 
Oczyszczone pieczarki wrzucamy do cudu kuchennego, wsypujemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Ostudzone pieczarki i jajka osobni rozdrabniamy w szefie kuchni (5 6 ruchów). Składniki mieszamy dodając 2-3 łyżki majonezu, posiekana natkę pietruszki sól i pieprz do smaku. 

Sałatka rybna

4-5 filetów rybnych, 2 świeże ogórki, 1 świeża papryka, 3 kostki rosołowe, przyprawy.
Filety rybne pokroić w mniejsze cząstki, przyprawić skropić cytryną. Ogórki i paprykę skroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć na sito cudu kuchennego, dodać pokruszone kostki rosołowe, całość zalać wrzątkiem na 30 min. W trakcie zalewania delikatnie pomieszać składniki. Potem odcedzamy i chłodzimy sałatkę.
SOS: 1 jogurt naturalny, 3 łyżeczki koperku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, vegeta do smaku, można też dodać ząbek czosnku.

Sałatka z kaszą kuskus

1 szklanka kaszy kuskus, 1 średni ogórek, 1 czerwona papryka, puszka tuńczyka, zielony koperek, 2 kostki rosołowe, sól, majonez, pieprz
Do cudu kuchennego wsypać kaszę, pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę, dodać pokruszone kostki rosołowe, łyżeczkę soli i zalać na 12-15 min wrzątkiem. Odcedzić i przestudzić. Dodać tuńczyka, posiekaną zieleninę (koperek lub natkę) i połączyć wszystko majonezem

Kurczak po hawajsku

2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić. Do cudu kuchennego z sitem włożyć kurczaka dodać 3 pokruszone kostki rosołowe, zalać wrzątkiem i odstawić na 25 min.
2 cebule rozdrobnić i zeszklić. Do cebuli dodać słoiczek pokrojonej papryki konserwowej (można dodać trochę zalewy, jeżeli chcemy mieć ostrzejszy smak potrawy), 1 puszkę ananasa, 1 mały słoiczek keczupu ostrego. Doprowadzić wszystko do wrzenia i chwilę pogotować.
Kurczaka odcedzić włożyć do cudu kuchennego (bez sita). Do wrzącego sosu dodać osączoną fasolkę czerwoną (dodana wcześniej może się pomarszczyć). Gorącym sosem zalać kurczaka i odstawić na 15 min.

Kurczak z brzoskwiniami

2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę przyprawić curry. Do cudu z sitem włożyć kurczaka 1-2 kostki rosołowe zalać wodą i gotować ok. 3o min.
1 puszkę brzoskwiń pokroić w drobną kostkę i razem z syropem gotować na małym ogniu do lekkiego odparowani soku ok. 20 min.
Osobno na patelni z małą ilością tłuszczu usmażyć 5 1 dkg wiórek kokosowych ok. 1 min.
Kurczaka odcedzić dodać brzoskwinie, wiórki, 2 łyżki keczupu wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min. Doprawić do smaku. 
Roladki z drobiu 

1 podwójną pierś z kurczaka, ser żółty w plasterkach, świeży ogórek lub konserwowy, vegeta, sól, pieprz, koperek, 2 kostki rosołowe 
Piersi pokroić wzdłuż długiego boku na cienkie paski około 0,5 cm. Zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Płaty posypać przyprawami, położyć plasterki sera i kawałek ogórka. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczka. Ułożyć w sicie Cudu Kuchennego na koperku i posypać vegetą. Dodać 2 kostki rosołowe i zalać lekko posolonym wrzątkiem. Pozostawić na 30 min.

Roladki z kurczaka z morelami

2 piersi z kurczaka, 15-20 dkg moreli, przyprawy
Rozbić cienko piersi i przyprawić, pociąć na cienkie paski o szerokości 3-4 cm, położyć morelę i zawinąć spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć na sicie, pokruszyć 2-3 kostki rosołowe i całość zalać wrzątkiem. Pozostawić na 30 min. SOS curry: jogurt naturalny duży, 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki żurawin, 1 łyżka keczupu, 2 pełne łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka soli. Wszystkie składniki wsypujemy do MIX Maxa, dobrze mieszamy aby połączyły się wszystkie składniki. Do roladek możemy przygotować w cudzie ryż. Całość polewamy sosem 

ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI ( cud kuchenny bez sita)

50dkg mięsa mielonego doprawić jak na kotlety bez bułki tartej. Uformować małe kulki i ułożyć na dnie cudu. Zalać gorącą wodą z rozkruszonymi 3 kostkami rosołowymi.. Odstawić na 20 minut. Następnie wsypać drobny makaron, przykryć i odstawić na 10 minut. Odebrać trochę płynu i wlać do MIX-MAXA dodać do smaku przecier i śmietanę, wymieszać i wlać do zupy. Przyprawić do smaku.

Ryba po grecku

1 kg filetów rybnych, kg marchwi, 2-3 cebule, 1-2 pietruszki, selera, por, sól , pieprz, przyprawa do ryb, słoiczek przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki keczupu,(lub l ostrego keczupu) 1 kostka rosołowa, niepełna szklanka wody. (Zestaw warzyw dowolny) 
Filety odmrozić, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, Warzywa siarkować dodać kostkę rosołową oraz wodę i dusimy aż będą miękkie, Dodajemy przecier, keczup, przyprawy. Przed włożeniem ryby do cudu wlewamy trochę gorącej wody, żeby go ogrzać po chwili wylewamy. Wyciągamy sito i układamy warstwami gorące warzywa, surowa ryba. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią warzywa. Zamykamy cud i odstawiamy na ok. 30-40 min.

Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami.

Przygotować mięso mielone 30- 40 dag. Przyprawić do smaku, dodać jajko. Następnie formujemy małe kuleczki i układamy na sicie cudu. W garnku gotujemy wodę-2 litry z 3- 4 kostkami rosołowymi. Kiedy woda zacznie się gotować wówczas wrzucamy mrożonkę i czekamy 2- 4 minuty aż warzywa się zagotują. Potem zalewamy tym pulpety. W trakcie zalewania należy delikatnie wszystko zamieszać aby woda mogła swobodnie przelecieć przez sito. Całość przykrywamy i pozostawiamy na 25- 30 minut. Potem odcedzamy i możemy spożywać. Należy pamiętać o poziomie zalania- do krawędzi cudu. Do pulpetów można przygotować makaron, ryż lub kaszę na tej samej zasadzie, czyli zalewając w cudzie. W shakerze przygotowujemy sos jogurtowo- majonezowy. Składniki sosu: 3- 4 łyżki majonezu, jogurt naturalny (najlepiej gęsty), 2- 3 ząbki czosnku, 3- 4 łyżki ketchupu i przecieru pomidorowego oraz przyprawy: sól, pieprz, trochę wedety, bazylia. Wszystkie składniki mieszamy w zamkniętym shakerze, a powstałym sosem polewamy danie. Do tego zestawu pasuje również sos podany w przepisie kaszy z kurczakiem.

Pięć w jednym
szklanki ryżu, 1 pierś kurczaka, 2 filety rybne, 2,5 litra wywaru z jarzyn pokrojonych w kostkę, przyprawy: czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, 1 łyżka oleju, sos biały, koperek, rodzynki, orzechy.
Zagotować 2,5 litra wywaru jarzynowego dodać olej i przyprawy, następnie wsypać ryż i gotować tradycyjnie 7 min. rybę i piersi ułożyć na sicie zalać wrzącym wywarem. Pozostawić na 30 min. Po tym czasie odcedzić i podawać z sosem dodając rodzynki i orzechy. Z pozostałego wywaru przygotować zupę pieczarkową lub pomidorową.

Ryba soute lub w galarecie

5-6 filetów, 1 marchewka, 1 pietruszka, cebuli, kawałek selera, cytryna, sól, pieprz, vegeta lub 4 łyżeczki żelatyny do galarety.
Filety pokropić cytryną i ułożyć na sicie cudu. Osobno ugotować 2,5 l wywaru warzywnego z przyprawami, dodając na koniec gotowania trochę octu lub soku z cytryna. Wrzącym wywarem zalać rybę i zamknąć ba 40 min. Odsączyć i podawać z sosem koperkowym, buraczkowym lub na zimno w galarecie. W tym celu do l wywaru dodać 4 łyżeczki żelatyny. Nie gotować. Przestudzonym wywarem zalać rybę z warzywami.

Barszcz czerwony z pasztecikami, serem fetą i porą.

Barszcz: Potrzebujemy 4- 5 średnich buraczków, marchewkę, pietruszkę, kawałek pory, sok z 1 cytryny, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, 4 kostki rosołowe. Buraczki z warzywami ścieramy na tarce i umieszczamy w sicie cudu dodając przyprawy, posiekany czosnek i wszystko to skrapiamy całą cytryną. W garnku zagotowujemy niecałe 2 litra wody z kostkami rosołowymi, wrzątkiem zalewamy warzywa, delikatnie mieszając aby woda mogła swobodnie spłynąć przez dziurki sita. Poziom zalania do uskoku cudu. Całość zamykamy i pozostawiamy na 30 minut. 
Paszteciki: Składniki: Cały, kopiasty Mix- Max mąki, 4 łyżki roztopionego masła lub oliwy, kostki drożdży , 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1 łyżka cukru, szczypta soli.
1.Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. W shakerze roztrzepać kostki drożdży, cukier, ciepłe mleko, 3 żółtka, 1 całe jajko. Potem zawartość z Shakera wlać do miski, zamknąć ją i kilka razy potrzepać, tak aby masa się wymieszała. 
2.Otwieramy miskę, zgarniamy ciasto z pokrywki i ścianek miski, polewamy masło lub olej. Jeszcze raz zamykamy miskę i kilka razy nią potrzepujemy. Kiedy poczujemy, że ciasto odrywa się już od ścianek miski, wkładamy odpowietrzoną i zamkniętą miskę wraz z zawartością do ciepłej wody. Po trzykrotnym odskoczeniu pokrywki ciasto jest gotowe do dalszej obróbki. Cisto dzielimy na 3- 4 porcje, rozwałkowujemy w prostokąty nakładamy farsz i zawijamy, potem kroimy jak makowiec, układamy na blaszce, możemy też posmarować wierzch białkiem. Pieczemy około 25- 30 minut w temperaturze 190- 200C. Farsz: kostka sera Feta, 3 pory. Porę pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Ser Feta pokroić w kostkę i połączyć z przestygnięto porą. Paszteciki możemy nadziewać również pieczarkami, kapustą, mięsem itp.

GOTOWANE FILETY RYBNE

4 filety rybne (rozmrożone lub kostka rosołowa), 1 świeży ogórek o małych nasionach, 2 kostki rosołowe
łyżki vegety, pieprz, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Do cudu kuchennego włożyć rozmrożoną rybę, dodać pokrojony w kostkę ogórek, doprawić przyprawami, dodać rozdrobnione kostki rosołowe. Wszystko zalać wrzątkiem na wysokość 1,5 cm od górnej krawędzi, przykryć o odstawić na około 30 min.
Rybę podawać z ugotowanym ogórkiem polaną sosem koperkowym lub jogurtowym.

Ryba w warzywach
(porcja dla 4 osób)

4 filety rybne, 1 cytryna, pęczek brokuł, 1 mały kalafior, 3 średnie marchewki , kapusty włoskiej, sól, pieprz
przyprawa do ryb, czosnek, 1 szklanka białego wina, 2 kostki rosołowe, natka pietruszki, koperek
Do cudu wkładamy filety wcześniej skropione sokiem z cytryny. Na filetach układamy drobno rozdzielone różyczki kalafiora i brokuły, kapustę włoską pokrojoną w paski, marchew stratą na grubej tarce, natkę, koperek i posypujemy przyprawą do ryb, rozkruszone kostki rosołowe. To wszystko zalewamy gorącą wodą (do uskoku w cudzie około 2,5 litra). Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 min.
W MIX-MAXIE rozrabiamy sos: 1 jogurt naturalny (duży) koperek drobno posiekany, 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę vegety.
Na dużym półmiski rozkładamy po środku rybę obok brokuły, kalafior marchewkę i kapustę. Na rybę wylewamy sos. 

BARSZCZ UKRAIŃSKI

2 litry wrzącej wody, 4 kostki rosołowe, 1 paczka mrożonki (5 lub 7 składnikowej lub barszcz ukraiński), 
1 puszka czerwonej fasoli, cytryny, lub 1 łyżka octu lub łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 lub 2 piersi z kurczaka, 250 ml. Smietany, 1 kostka czosnku knora lub 2 ząbki czosnku, pieprz oraz odrobina cukru
Zagotować wodę z kostkami rosołowymi, na wrzątek wrzucić mrożonkę gotować 3 min. Pod koniec wlać śmietanę i zagotować. W cudzie ułożyć pokrojone piersi, fasolke i zalać wrzącym wywarem z warzywami. Gotować w cudzie 30-40 min. 

ZUPA OGÓRKOWA KREM (cud bez sita)

4 5 ogórków kiszonych starkowanych. Wyłożyć do cudu. 3 serki topione (po 100 g), 3 kostki rosołowe, szklanki gorącej wody
Serki i kostki rozpuścić w gorącej wodzie Można to zrobić w szefie kuchni lub Mix Maxie. Wylać na ogórki. 
Całość zalać gorącą wodą około 2,5 lita (do uskoku w cudzie) Gotować 10 min.
Można dodać pietruszkę, koperek lub ziemniaki pokrojone w drobną kostkę (ziemniaki osobno lekko podgotowane metodą tradycyjną ok. 10 min )

RYŻ lub KASZA GRYCZANNA W CUDZIE

Około kg ryżu lub kaszy przepłukać gorącą wodą w cudzie, przelać jeszcze raz gorącą wodą. Dodać rosołki lub inne przyprawy i zalać gorącą wodą powyżej ryż / kaszy na wysokość około 2,5 cm. Przytrzymać ręce na pokrywce aż poczujemy ciepło.
Zostawić na około 25 30 min.
Jeżeli jeszcze nie znamy ryżu to można go najpierw zalać na 10 min , odcedzić i powtórnie zalać gorącą wodą.

Zupa czosnkowa

3-4 kostki rosołowe, 1 filet kurczaka - pokrojony w kostkę posypany wcześniej vegetą, główka czosnku zmiażdżonego, 1/3 makaronu, mała marchewka, kawałek selera - starte na grubych oczkach, pęczek posiekanej natki pietruszki, pieprz do smaku
całość zalać wrzątkiem w CUDZIE bez sita, po 30 - 35 minutach odkryć i wlać 200 ml śmietany. Gotową zupę wlewać do talerzy z utartym żółtym serem lub grzankami.

SAŁATKA NEAPOLITAŃSKA Z MAKARONEM

opakowania makaronu (świderki), 25 dag salami, 25 dag sera gouda , 1 puszka fasolki, 1 mały słoiczek oliwek z papryczką, koper zielony.

Makaron ugotować w Cudzie (zalewamy wrzątkiem 2,5 l. na 10 minut). Odcedzamy. Salami i ser kroimy w paski, oliwki na połówki. Wszystkie składniki łączymy i zalewamy sosem winegret. Sałatkę wymieszać z sosem podawać schłodzoną w Perle Stołowej.

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

paczki makaronu, 200 g pieczarek, 100 ml śmietany, 50 g masła lub margaryny, 1 marchew średniej wielkości, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek zielonej pietruszki, vegeta, sól, pieprz.

Makaron zalać na sitku Cudu wrzątkiem do pełna, przykryć. Czas gotowania zależy od gatunku makaronu. Makaron jajeczny domowej roboty nitki 10 minut, łazanki 15 minut. W międzyczasie utrzeć na tarce marchewkę, pokroić natkę pietruszki i szczypiorek. Obrane i opłukane pieczarki udusić na maśle lub margarynie. Kiedy makaron jest gotowy, odlać połowę wody. Z sitka makaron przełożyć do pojemnika z pozostałą wodą, dodać pieczarki i śmietanę, doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut. Podawać w tym samym pojemniku, pod spód podłożyć pokrywkę Cudu Kuchennego.
Uwaga: w podobny sposób robimy zupę pomidorową, z tym, że do wody dodajemy 200 ml śmietany i 100 ml koncentratu pomidorowego zmiksowanego w Mix-Maxie.

Dietetyczne pulpety cielęco-rybne w sosie warzywnym

250 dkg cielęciny, 250 dkg dorsza, 1 białko, sok z cytryny, vegeta, przyprawy do smaku, natka pietruszki, natka selera, 1 łyżeczka kaszy mannej lub 1 łyżeczka bułki tartej, włoszczyzna, 2 łyżki mąki.
Mięso i rybę zmielić, wymieszać z białkiem, sokiem z cytryny, natką i bułką. Doprawić do smaku. Zrobić małe pulpety i ułożyć na dnie sita Cudu. Zalać wrzącym wywarem (2 litry) włoszczyzna i vegeta. Zostawić na 30 min. Po tym czasie ulać z cudu 150 ml wywaru dodać mąkę, zamieszać i zagotować w rondelku. Pulpety odcedzić. Resztę wywaru wymieszać z zagotowanym i polać pulpety.

Zupa pomidorowa z makaronem

pół paczki makaronu, 100 ml koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietany, pęczek szczypiorku, natka pietruszki, vegeta, pieprz, sól 
Makaron zalać na sitku wrzątkiem do pełna i przykryć. Gotować tyle czasu ile pisze na opakowaniu. Natkę pokroić. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym. Kiedy makaron będzie gotowy odlać połowę wody z cudu wymieszać ze śmietaną i koncentratem, wrzucić makaron i przykryć jeszcze na 5 minut. Po tym czasie zupa gotowa, posypać natką i smacznego.

Pulpety z kaszą i sosem

Mięso mielone drobiowe, 1 jajko, podsmażona cebulka, sól, pieprz, bułka tarta, kostki rosołowe.
Z mięsa przygotowujemy pulpeciki dodając bułkę oraz pozostałe składniki. Do cudu wsypujemy przepłukaną kasze perłową a na nią kładziemy pulpety obtoczone w mące i rozkruszone kostki rosołowe. Zalewamy wrzątkiem na 40 min.

Rosół dietetyczny na piersi z kurczaka

1 pierś kurczaka lub indyka pokrojona w ostkę, 2 kostki rosołowe (1 wołowa 1 drobiowa), ząbek czosnku, drobno pokrojona włoszczyzna, 1 łyżeczka vegety. Czas gotowania 30 40 min.

Sałatka z kalafiora

1 kalafior, 2 średnie ogórki, 2 jajka, przyprawy, zioła
Kalafior gotujmy z cudzie zalewając osolonym wrzątkiem ok. 20-25 min. Nie może być zbyt miękki. Odcedzamy. Przechowujemy w cieple. W cudzie gotujemy jajka na twardo zalewając wrzątkiem na 15min. Ugotowane jajka i ogórek kroimy w kostkę i dodajemy do kalafiora, mieszamy z majonezem, przyprawami i ulubionymi ziołami.


No i pewnie jeszcze wiele wiele innych :) Niech mi zatem teraz ktoś powie, że W Cudzie Kuchennym nie da się gotować :).







5 komentarzy:

  1. Dobrze wyglądają te posiłki, ale i pojemniki również niczego sobie. A co sądzisz o tego typu miskach kuchennych: https://yourhomestory.com.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/miski-kuchenne ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że takie miski są bardzo funkcjonalne i z pewnością przydadzą się nam w kuchni nie raz. Jeżeli chodzi o akcesoria kuchenne, to ja ostatnio zaopatrzyłam się też w komplet sztućców do serwowania potraw https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Dzięki nim przygotowywanie posiłków jest o wiele łatwiejsze. Wśród sztućców znaleźć można m.in. sztućce do podawania ciast, sałat, czy nawet owoców.

      Usuń
  2. Mam do sprzedania takie pojemniki.
    Cena okazyjna

    OdpowiedzUsuń