wtorek, 26 kwietnia 2016

Bezglutenowe muffiny marchewkowe.

Nie jestem żadną fanatyczką beglutenowego jedzenia, jak większość narodu, ale co tam nie zaszkodzi spróbować :P


2 szklanki drobno startej marchewki (około 3 średnie marchewki)
2 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki brązowego cukru
2,5-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki karobu (można zastąpić kakao)
2 łyżki siemienia lnianego rozmieszanego w 1/2 szklanki wody (można zastąpić jajkiem)
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
300g jogurtu naturalnego (2 małe kubeczki)
odrobina ekstraktu waniliowego
garść posiekanych orzechów włoskich
1.Suche składniki, czyli mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, karob i posiekane orzechy wsypujemy do miski i mieszamy.
2.W drugiej misce mieszamy mokre składniki, czyli startą marchew, oliwę, sok z pomarańczy, zawiesinę z siemienia lnianego, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy.
3.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy i gotową masę nakładamy do foremek.
4.Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez 20-25 minut.

Może jest to i czasochłonny przepis ale za to bardzooooooooooooo smaczny :). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz