środa, 27 kwietnia 2016

Chleb domowej roboty.

Chleb nie musi tuczyć. A jak to zrobić ..oto przepis.

mąka, 0,5 kg
oliwa, 2 łyżki
drożdże + woda, 0,5 kostki
cukier, 1 łyżka
sól, 1 łyżka
dowolne ziarenka lub otręby jeśli ktoś lubi, zależnie od upodobań
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (Miska do Ciasta Tupperware, dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce silikonowej. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperaturę do 200). Smacznego!

Wszystkie produkty Tupperware dostępne na stronie http://tupperware.sellingo.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz