czwartek, 10 listopada 2016

Czekoladowe babeczki bez pieczenia.

Składniki na 6 osób.

75 g ciasteczek maślanych
3 łyżki cukru
10 g masła
3 łyżki gęstej śmietany

Krem czekoladowy

100 ml gęstej śmietany
160 g gorzkiej czekolady
30 g cukierków dekoracyjnych

Kruszymy maślane ciasteczka. W rondelku umieszczamy równomierną warstwę cukru, podgrzewamy, nie mieszamy do uzyskania złocistego karmelu. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło i mieszamy przy pomocy neo trzepaczki. Dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i cały czas mieszając umieszczamy rondel na małym ogniu na ok 30 sekund. Mieszamy do czasu aż masa stanie się bardzo gęsta. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy pokruszone ciasteczka. Wkładamy wszystko do Silikonowych Babeczek, które wkładamy do Pojemnika do mrożenia 2,25 l.

Do Micro Nova Dzbanek 1 l wlewamy 100 ml gęstej śmietany, przykrywamy pokrywką i gotujemy w mikrofali przez 1,5 minuty w 600 W.

Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do gorącej śmietany. Odstawiamy na 30 sekund. Następnie mieszamy przy pomocy Neo Trzepaczki pionowej do momentu uzyskania jednolitej masy.

Rozlewamy wszystko na ciasto włożone do Silikonowych Babeczek. Chłodzimy przez ok 2 h.

Babeczki wyjmujemy z formy i posypujemy cukierkami dekoracyjnymi.

Jeżeli jesteś zainteresowana/y produktami Tupperware zapraszam do kontaktu.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz