środa, 27 kwietnia 2016

Krokiety z ciecierzycy i kaszy jaglanej.

1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża posiekana cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 0,5 szkl. bułki tartej pełnoziarnistej
sól, pieprz ziołowy, majeranek, słodka papryka (po ok. łyżeczce)
pełnoziarnista bułka tarta do panierowania
2-3 łyżki oleju + odrobina do smażenia
Drobno posiekane cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Wszystkie składniki przełóż do Extra Szefa. Mokrą ręką formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoto.
Pyszne szczególnie z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym.
Pomidorowy sos, który można stosować zarówno do krokietów jak i do spaghetti.
1 puszka krojonych pomidorów w sosie własnym (400g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
słodka papryka, chili, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól
Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie wody. Dodaj pomidory i przypraw. Podsmażaj aż zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz