Składniki na 6 małych słoiczków:
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Papryki i papryczki chilli umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zmielić w maszynce do mięsa o drobnym sitku. Zmielić także cebulę i czosnek. Masę umieścić w garnku, dodać wszystkie pozostałe składniki (podczas gotowania najlepiej spróbować czy nie trzeba dodać którejś z przypraw) i gotować około kwadransa lub dłużej aż woda odparuje. Gorący ketchup przelać do słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować około 10-15 minut.
Ketchup z cukinii.

Składniki:
1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
1/2 kg cukru
1 szklanka octu
1/2 kg cebuli
200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
łyżka ostrej mielonej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu
łyżka soli
1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
1/2 kg cukru
1 szklanka octu
1/2 kg cebuli
200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
łyżka ostrej mielonej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu
łyżka soli
Cebulę i cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy ocet i cukier, gotujemy 20 minut. Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekładamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.
Ketchup z dyni
3 kg dyni - pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny
1 kg cebuli - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
1 kg papryki - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
1 kg papryki - pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
Zalewa
1,5 szkl octu
1 kg cukru
0,8 l koncentratu pomidorowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1,5 szkl octu
1 kg cukru
0,8 l koncentratu pomidorowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami i często mieszając gotować jeszcze przez 30 minut często mieszając.
Gorący keczup przekładać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Gorący keczup przekładać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz