piątek, 29 kwietnia 2016

Długi weekend przed nami..

Długi weekend przed nami. Oby pogoda dopisała bo to dobry czas na grilla i spotkania ze znajomymi. Zapewne większości znudziła się typowa kiełbasa na grilla, w końcu ile można jej jeść :) Polecam takie oto przepisy, może komuś przypadnie coś do gustu.

Ziemniaki w papilotach (przepis z Domowej Cukierenki)

Składniki:
  • 10 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką i podgotować w osolonej wodzie około kwadransa. Następnie wystudzić i nożykiem naciąć rowki, w które będzie wkładane nadzienie. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem, solą i posiekaną natką pietruszki. Całkowicie wystudzone ziemniaki nadziewać masłem i owijać w papilotki z folii aluminiowej. Piec na grillu lub w piekarniku do miękkości, ale nie za długo, aby masło się nie wytopiło. 

Dip rzodkiewkowy

Składniki:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki dobrego majonezu
  • kilka rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać. Sos najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki i nie przyprawiać od razu mocno, bo po jakimś czasie nabierze ostrości. 


Kurczak pikantno - ziołowy.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • po szczypcie tymianku, rozmarynu, lubczyku, cząbru, kozieradki
  • pieprz kolorowy 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso pokroić na plastry o grubości około centymetra. Ketchup, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie usmażyć na beztłuszczowej patelni grillowej, grillu lub piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz