Ziemniaki w papilotach (przepis z Domowej Cukierenki)
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką i podgotować w osolonej wodzie około kwadransa. Następnie wystudzić i nożykiem naciąć rowki, w które będzie wkładane nadzienie. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem, solą i posiekaną natką pietruszki. Całkowicie wystudzone ziemniaki nadziewać masłem i owijać w papilotki z folii aluminiowej. Piec na grillu lub w piekarniku do miękkości, ale nie za długo, aby masło się nie wytopiło.

Dip rzodkiewkowy
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dobrego majonezu
- kilka rzodkiewek
- kilka gałązek koperku
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta chili
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać. Sos najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki i nie przyprawiać od razu mocno, bo po jakimś czasie nabierze ostrości.

Kurczak pikantno - ziołowy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- po szczypcie tymianku, rozmarynu, lubczyku, cząbru, kozieradki
- pieprz kolorowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso pokroić na plastry o grubości około centymetra. Ketchup, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie usmażyć na beztłuszczowej patelni grillowej, grillu lub piekarniku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz