środa, 27 kwietnia 2016

Pora na coś słodkiego :)

Owsiane ciasteczka Light (bez maki i cukru)

Składniki:
szklanka płatków owsianych,
szklanka mleka,
szklanka mąki pszennej razowej,
łyżka miodu,
1 banan,
1/4 szklanki oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
ewentualnie łyżeczka kakao,
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przelej do miski, dodaj miód i zamieszaj, aż się rozpuści. Wsyp płatki i przemieszaj. Zostaw na godzinę, by płatki dobrze namokły. Przykryj ściereczką (nie, ciasto nie rośnie, za to miód i mleko świetnie zwabiają muchy).
Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Banany dodane do ciasta w takiej formie zastępują jajka. Jeśli więc kiedyś zabraknie Ci jajek podczas pieczenia, dodaj banana (1 banan za 2 jajka). Rozgniecionego banana dodaj do płatków i wymieszaj wszystko dokładnie widelcem.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj namoczone płatki. Wymieszaj wszystko dużą drewnianą łyżką, na sam koniec dodaj oleju i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Powinna utworzyć się zwarta kula ciasta.
Na blasze rozkładam papier do pieczenia. Z ciasta formuję małe kulki i lekko spłaszczam je w dłoniach. Kładę na blachę i jeszcze trochę dociskam, żeby miały kształt ciastek. Do części ciasta dodałam trochę kakaa, żeby zrobić też ciastka „czekoladowe”.
Wkładam do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piekę 10 – 15 minut. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz