170g cukru nierafinowanego
50g kakao
100ml wrzącej wody
3 średnie jaja
150g mąki ryżowej (najlepiej brązowej)
2 czubate łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Masło dobrze utrzyj z cukrem - aż będzie jasne i puszyste. Wymieszaj kakao w proszku z gorącoą wodą - aż stanie się gładką masą. Wmieszaj ją do masła z cukrem, a potem powoli dodawaj jajka (po jednym). Po każdym z jajek dodaj 1 łyżkę mąki. Na koniec dodaj resztę mąki i proszek do pieczenia. Wylej do formy (okrągła z dziurką i wyjmowanym dnem) średnicy ok. 15-20cm i piecz ok. 30 minut. Ciasto powinno być sprężyste. Patyczek po nakłuciu - ma być suchy. Ostudź przed pokrojeniem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz