3 łyżki miodu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu
½ drobno pokrojonej papryczki chili
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta cynamonu
Dodatkowo:
1,5 kg udek z kurczaka
3 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
sól morska
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć w Shakerze 500ml.
Udka umyć, osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka zrumienić z obu stron. Przełożyć do Ultra Pro 3,5 l. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek przeciśnięty przez Mr. Czosnek i zalać miodem. Podsmażać cały czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do Ultra Pro 3,5 l i przykryć Pokrywą 800 ml. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC, ok. 30 minut. W między czasie raz zamieszać, by powstały sos równomiernie rozłożył się na całości mięsa. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso odchodzi od kości.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz