poniedziałek, 9 maja 2016

KURCZAK W MIODZIE Z CZERWOMĄ CEBULĄ

Składniki na miodową marynatę:
3 łyżki miodu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu
½ drobno pokrojonej papryczki chili
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta cynamonu
 
Dodatkowo:
1,5 kg udek z kurczaka
3 czerwone cebule 
5 ząbków czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
sól morska
 
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć w Shakerze  500ml. 
Udka umyć, osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na 1 godzinę. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka zrumienić z obu stron. Przełożyć do Ultra Pro 3,5 l. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek przeciśnięty przez Mr. Czosnek i zalać miodem. Podsmażać cały czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do Ultra Pro 3,5 l i przykryć Pokrywą 800 ml. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC, ok. 30 minut. W między czasie raz zamieszać, by powstały sos równomiernie rozłożył się na całości mięsa. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso odchodzi od kości. 
Kurczak w miodzie z czerwomą cebulą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz