Składniki:
3 ugotowane ziemniaki
2 jajka, ugotowane na twardo
100 g wędzonego łososia
pęczek szczypiorku
6 pomidorków koktajlowych
kilka liści sałaty
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól morska, świeżo mielony pieprz
Chrupiący jarmuż:
100 g świeżych liści jarmużu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta soli morskiej
Ziemniaki pokroić w ćwiartki, jajka w plasterki. Pomidorki przeciąć na pół, szczypiorek posiekać. Łososia podzielić na małe porcje. W Shakerze 600 ml połączyć majonez z jogurtem i doprawić solą i pieprzem.
Jarmuż umyć, dokładnie osuszyć i podzielić na małe listki, odcinając twarde łodygi. W Shakerze 350 ml połączyć oliwę z przeciśniętym przez Mr. Czosnek czosnkiem, solą i słodką papryką. Wlać ją do jarmużu i dokładnie wymieszać, tak by pokryła wszystkie liście. Gotowy jarmuż wyłożyć na Silikonową Matę Premium. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150o ok. 7-8 minut. Listki powinny być chrupiące, ale nie przypalone.
W salaterce umieścić sałatę, ziemniaki, jajka, łososia, pomidory i szczypiorek. Polać sosem jogurtowym, delikatnie wymieszać i obficie obsypać chrupiącym jarmużem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz