Składniki: 1 butelka czerwonego wina (wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie)
200 ml likieru Cointreau lub ciemnego rumu lub brandy 1 szklanka soku z pomarańczy
1 szklanka wody gazowanej
2 pomarańcze
2 dość twarde brzoskwinie
1 limonka (można zastąpić cytryną)
1 jabłko opcjonalnie kilka truskawek lub wypestkowanych wiśni
2-3 łyżki cukru trzcinowego do smaku
duża szczypta cynamonu
lód w kostkach
listki mięty lub truskawki do dekoracji
200 ml likieru Cointreau lub ciemnego rumu lub brandy 1 szklanka soku z pomarańczy
1 szklanka wody gazowanej
2 pomarańcze
2 dość twarde brzoskwinie
1 limonka (można zastąpić cytryną)
1 jabłko opcjonalnie kilka truskawek lub wypestkowanych wiśni
2-3 łyżki cukru trzcinowego do smaku
duża szczypta cynamonu
lód w kostkach
listki mięty lub truskawki do dekoracji
Przygotowanie: Do Nowa Fala Dzbanka 2l wlać wino, dodać cynamon i cukier i mieszać do rozpuszczenia. Owoce cytrusowe sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką i pokroić w półplasterki. Jabłko i brzoskwinie dokładnie umyć, z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne a z brzoskwini pestki, owoce rozdrobnić w Multi Rozdrabniaczu na dość duże kawałki. Truskawki lub wiśnie przekroić na pół. Wszystkie owoce umieścić w Nowa Fala Dzbanku 2l, dodać sok z pomarańczy, wodę gazowaną i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki (im dłużej będzie się schładzać, tym będzie smaczniejsza). Wodę do kostek lodu zamrozić w Lodowcu. Podawać z lodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz