wtorek, 5 lipca 2016

BRIOSZKI Z JAGODAMI

Składniki:
280g mąki pszennej
12g drożdży
50g cukru
2,5g soli
1,5g proszku do pieczenia
25ml mleka
3 jajka
125g masła
160g jagód
1 żółtko
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza jajkami, masłem, jagodami i żółtkiem) dodać do Dużej Miski do Ciasta i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić miękkie masło na trzy części i dodawać pomału do masy, uzyskując jednolita masę po każdej porcji masła. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w zamkniętej misce. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 8 części i rozwałkować Wałkiem do ciasta. Wypełnić jagodami i uformować owalne bułeczki. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem z wierzchu i piec przez 20 min. w temperaturze 190 stopni C.
Brioszki z jagodami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz