wtorek, 17 maja 2016

Domowe masło orzechowe.

Składniki:
- 400 g (1 op.) orzeszków ziemnych prażonych solonych lub niesolonych* wedle uznania
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
*Jeśli użyjemy orzeszków niesolonych sól dodajemy wedle uznania.
inne dodatki do wyboru:
- pistacje
- migdały, odrobina likieru Amaretto
- wiórki kokosowe, odrobina Malibu
- ziarna sezamu
Orzeszki włożyć do Extra Szefa i blendować przez kilkanaście minut. W miarę blendowania orzeszki będą zmieniały swoją konsystencję. Masa powinna być gładka i mieć konsystencję masła. Dla uzyskania wersji crunchy (z kawałkami orzechów) można po 2 minutach wyjąć garść orzechów i dodać na koniec do masy. Na koniec dodać miód i kakao, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Czasem potrafi wytrącić się olej, nie oznacza to, że masło nie nadaje się do spożycia. Wystarczy je zamieszać. Używać do smarowania pieczywa, jako dodatek do owsianki, jako masa do ciasta czy do przekładania wafli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz