środa, 18 maja 2016

Glazurowane pikantne kiełbaski

Składniki:

1 kg kiełbasy śląskiej
ulubione warzywa do grillowania np. cukinia, marchewka, brokuły,
pieczarki, papryka, bakłażan
2-3 łyżki oleju lub oliwy
sól i pieprz, ulubione przyprawy do smaku

Na marynatę:

2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu winnego
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz do smaku

Przygotowanie
Warzywa umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą,
obsypać ulubionymi przyprawami i piec na grillu lub na Półmisku
Grillowym Ultra Pro około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce, czosnek obrać i zmiażdżyć w Mr
Czosnek. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Kiełbaski ponacinać w kratkę z obu stron, ułożyć na tacce do
grillowania lub Półmisku Grillowym Ultra Pro i piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie, za pomocą
Silikonowego Pędzelka Plus posmarować z obu stron marynatą i
dodatkowo dopiekać przez około 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
Podawać z grillowanymi warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz