Składniki:
Placki
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- pół cebuli
- 400g ziemniaków
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatułowa
Dip pietruszkowy:
- pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 100g jogurtu naturalnego
- 200 g kremowego serka naturalnego
- łyżeczka musztardy stołowej
- sól, pieprz
Rozdrabniamy marchewkę w Extra Szefie, dorzucamy cukinię, cebulę i 2 jajka (całe surowe). Do utartej masy dodajemy 2, 3 łyżki mąki, doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy gałkę muszkatułową. Powstałą masę smażymy na patelni.
Dip:
Pęczek pietruszki siekamy w Multi Rozdrabniaczu . Dodajemy czosnek, jogurt naturalny i serek. Do otrzymanej masy dodajemy 1 łyżeczkę musztardy łagodnej (najlepiej stołowej) i doprawiamy solą i pieprzem.
W czasie smażenia placków dip najlepiej schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz