wtorek, 3 maja 2016

Placki warzywne i DIP pietruszkowy.

Oto przepis na warzywne placki i do nich pasuje pietruszkowy DIP, który można również wykorzystać do potraw z grilla.

Składniki:
Placki
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- pół cebuli
- 400g ziemniaków
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatułowa

Dip pietruszkowy:
- pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 100g jogurtu naturalnego
- 200 g kremowego serka naturalnego
- łyżeczka musztardy stołowej
- sól, pieprz

Rozdrabniamy marchewkę w Extra Szefie, dorzucamy cukinię, cebulę i 2 jajka (całe surowe). Do utartej masy dodajemy 2, 3 łyżki mąki, doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy gałkę muszkatułową. Powstałą masę smażymy na patelni.

Dip:
Pęczek pietruszki siekamy w Multi Rozdrabniaczu . Dodajemy czosnek, jogurt naturalny i serek. Do otrzymanej masy dodajemy 1 łyżeczkę musztardy łagodnej (najlepiej stołowej) i doprawiamy solą i pieprzem.

W czasie smażenia placków dip najlepiej schłodzić w lodówce.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz