Do Micro Nova wlałam tłuste (3.5 %) mleko, najlepiej to w butelce (cały litr). I wstawiłam do mikrofalówki na 10 min. Do gorącego mleka dodałam 1 cytrynę (a raczej jej sok) i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie sok z cytryny spowodował, że mleko zaczeło się ścinać. Po wystygnięciu zebrałam serwatkę i włożyłam na sito. Nie wyciskałam tylko czekałam, aż mleko samo odsączy się z serka. Po niecałej godzinie miałam gotowy serek, który doprawiłam część chrzanem a część szczypiorkiem. Smak nieziemski :).
wtorek, 3 maja 2016
Biały serek własnej roboty.
Dzięki produktom Tupperware udało się zrobić serek własnej roboty. Smakuje o niebo lepiej, no i wiem co w nim jest :)
Do Micro Nova wlałam tłuste (3.5 %) mleko, najlepiej to w butelce (cały litr). I wstawiłam do mikrofalówki na 10 min. Do gorącego mleka dodałam 1 cytrynę (a raczej jej sok) i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie sok z cytryny spowodował, że mleko zaczeło się ścinać. Po wystygnięciu zebrałam serwatkę i włożyłam na sito. Nie wyciskałam tylko czekałam, aż mleko samo odsączy się z serka. Po niecałej godzinie miałam gotowy serek, który doprawiłam część chrzanem a część szczypiorkiem. Smak nieziemski :).
Do Micro Nova wlałam tłuste (3.5 %) mleko, najlepiej to w butelce (cały litr). I wstawiłam do mikrofalówki na 10 min. Do gorącego mleka dodałam 1 cytrynę (a raczej jej sok) i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie sok z cytryny spowodował, że mleko zaczeło się ścinać. Po wystygnięciu zebrałam serwatkę i włożyłam na sito. Nie wyciskałam tylko czekałam, aż mleko samo odsączy się z serka. Po niecałej godzinie miałam gotowy serek, który doprawiłam część chrzanem a część szczypiorkiem. Smak nieziemski :).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz