środa, 4 maja 2016

Dieta z Tupperware

Wracając do mojego odchudzania :). Co to w ogóle jest dieta. Dla mnie to odpowiedni sposób przygotowywania potraw. W dzisiejszych czasach żyjemy w szybkim tempie i nie mamy po prostu czasu na zdrowe żywienie. Wiele osób tak myśli i wybiera tzw fast foody. Które bogate są nie tylko w tłuszcze ale również w sól, które powodują, że mamy nadwagę. 

Na czym polega dieta z Tupperware? Otóż dzięki ich produktom możemy w sposób zdrowy i szybki przygotowywać potrawy. Będą one spełniać warunki: węglowodany złożone takie jak: ryż, makaron, ziemniaki, rośliny strączkowe + białko + warzywa. No i przede wszystkim urozmaicenie tych potraw pozwala na to, że takie żywienie będzie skuteczne dla naszego organizmu i dla naszego lepszego samopoczucia. 

Ruch również jest istotny w skuteczności każdej diety. Z tym, że ruch powinien być odpowiedni do naszego wcześniejszego trybu życia. Jeżeli prowadziliśmy siedzący tryb nie możemy od razu ruszyć na głęboką wodę i zacząć jeżdżić na rowerze, biegać i chodzić na siłownie. Wszystko powinno być tak rozłożone, aby nie przeciążyć organizmu, który i tak już dostanie w kość chociażby przez zmianę żywienia.

Zatem do dzieła....

Dieta czeka.....


Tarta pełnoziarnista ze szpinakiem i łososiem


         Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 
      Składniki na farsz:
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku (mogą być świeże liście, ale trzeba ich wziąć dużo więcej)
  • kilka piórek cebuli
  • ok. 200g łososia (u mnie gotowany na parze z obiadu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki sera mozarella lub feta
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na koło, nieco większe niż forma, którą masz (ja użyłam silikonowej, której nie trzeba natłuszczać, ale możesz też użyć innej dowolnej, pamiętaj o natłuszczeniu). Ciasto przełóż do formy, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika na 10-12 minut, żeby się lekko podpiekło. Czekamy chwilę, aż lekko przestygnie. Nadzienie Farsz: na patelni podduś czosnek ze szpinakiem (odparuj wodę). Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj jajka z jogurtem na gładką masę i przypraw, pod koniec dodaj pokruszony/starty ser. Na podpieczony spód wyłóż przygotowany szpinak, rozłóż na nim podzielonego na kęsy łososia, piórka cebuli (będą przyjemnie chrupały) i zalej masą jajeczno-jogurtowo-serową.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, tak aby wierzchnia masa się ścięła. Smacznego!

pełnoziarnista tarta  tarta z łososiem tarta ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz