Na czym polega dieta z Tupperware? Otóż dzięki ich produktom możemy w sposób zdrowy i szybki przygotowywać potrawy. Będą one spełniać warunki: węglowodany złożone takie jak: ryż, makaron, ziemniaki, rośliny strączkowe + białko + warzywa. No i przede wszystkim urozmaicenie tych potraw pozwala na to, że takie żywienie będzie skuteczne dla naszego organizmu i dla naszego lepszego samopoczucia.
Ruch również jest istotny w skuteczności każdej diety. Z tym, że ruch powinien być odpowiedni do naszego wcześniejszego trybu życia. Jeżeli prowadziliśmy siedzący tryb nie możemy od razu ruszyć na głęboką wodę i zacząć jeżdżić na rowerze, biegać i chodzić na siłownie. Wszystko powinno być tak rozłożone, aby nie przeciążyć organizmu, który i tak już dostanie w kość chociażby przez zmianę żywienia.
Zatem do dzieła....
Dieta czeka.....
Tarta pełnoziarnista ze szpinakiem i łososiem
Składniki na ciasto:
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
- ok. 200 g mrożonego szpinaku (mogą być świeże liście, ale trzeba ich wziąć dużo więcej)
- kilka piórek cebuli
- ok. 200g łososia (u mnie gotowany na parze z obiadu)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 300g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki sera mozarella lub feta
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Składniki na farsz:
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na koło, nieco większe niż forma, którą masz (ja użyłam silikonowej, której nie trzeba natłuszczać, ale możesz też użyć innej dowolnej, pamiętaj o natłuszczeniu). Ciasto przełóż do formy, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika na 10-12 minut, żeby się lekko podpiekło. Czekamy chwilę, aż lekko przestygnie. Nadzienie Farsz: na patelni podduś czosnek ze szpinakiem (odparuj wodę). Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj jajka z jogurtem na gładką masę i przypraw, pod koniec dodaj pokruszony/starty ser. Na podpieczony spód wyłóż przygotowany szpinak, rozłóż na nim podzielonego na kęsy łososia, piórka cebuli (będą przyjemnie chrupały) i zalej masą jajeczno-jogurtowo-serową.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, tak aby wierzchnia masa się ścięła. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz