Składniki na 6 babeczek.
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- skórka pomarańczowa
- 50 g mąki pszennej
- 6 łyżeczek dżemu pomarańczowego.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180C. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do Micro Nova Dzbanek 1 l. Dodajemy masło, przykrywamy pokrywką i gotujemy w mikrofali przez 2,5 minuty, moc 360 W. Odstawiamy na minutę i mieszamy.
Dodajemy cukier i jajka. Mieszamy. Do ciasta dodajemy skórkę pomarańczową. Dodajemy następnie mąkę i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Formę silikonowe babeczki umieszczamy w piekarniku i rozlewamy otrzymane ciasto pomiędzy 6 wgłębień formy.
W środek każdej babeczki umieszczamy po łyżeczce dżemu pomarańczowego. Pieczemy 25 minut.
Przed wyjęciem babeczek należy je schłodzić przez ok 20 minut.
Można również użyć innego smaku dżemu wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz