środa, 11 maja 2016

Pasztet warzywny.

Idealny dla osób będących na diecie w której unikasz cukru.

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
100 ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por, tylko biała część
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz

Pora pokrój w talarki za pomocą Multi Szatkownicy. Na rozgrzany olej włóż pokrojony por, liście laurowe, ziele angielskie i smaż do czasu jak por stanie się miękki i szklisty. Obrać marchewki i pietruszki, zetrzeć na Multi Szatkownicy, seler naciowy pokroić w kostkę, posiekać czosnek.

Gdy pory będą gotowe wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Dodać przygotowane warzywa, czosnek i dusić na małym ogniu przez 10 - 15 min. 

Miękkie warzywa przełożyć do miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy i olej oraz pozostałe przyprawy i w Multi Rozdrabniaczu zmielić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do Silikonowego Króla i piec przez 30 - 45 min w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni.  Wyjąć, ostudzić przez całą noc. Kroić dopiero następnego dnia. 

Aby spód nie był za wilgotny wówczas spód należy grubo wysypać bułką tartą a w wersji bezglutenowej zmielonymi orzechami. 

Jeżeli po upływie wyznaczonego czasu pasztet nie ma złotego koloru należy dopiekać go jeszcze z 10 - 15 min. 

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz