środa, 11 maja 2016

Wegetariański smalec.

Składniki na jeden słoik:
1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
4 suszone śliwki
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
delikatny olej do smażenia

W Rozdrabniaczu Plus pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę wraz z zielem, jałowcem i liśćmi laurowymi. Smażyć, aż cebula będzie miała złoty kolor.
Odcedzić fasolę i zmiksować w Multi Rozdrabniaczu razem z sosem sojowym, majerankiem, pieprzem i solą, a także 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z cebuli, która została podsmażona wyjąć wszystkie przyprawy. Dodać śliwki i cebulę do zmiksowanej fasoli. Zmiksować wszystko, ale tak, by kawałki cebuli i śliwek były wyczuwalne, czyli nie robić z tego gładkiej pasty. Doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz