środa, 4 maja 2016

Pizza razowa z tuńczykiem.

Składniki na dwie pizze:
ciasto:
- 200g mąki pszennej razowej (lub trzy ziarna Lubella)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży lub cztery świeżych
- ok. 120ml ciepłej wody ( zależnie od mąki )
- szczypta soli

farsz na każdą pizzę: 
- 1/2 cebuli  
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym  
- 50 g jogurtu naturalnego (można zamienić na krojone pomidory w sosie własnym)  
- sól, pieprz  
Drożdże rozrób z ciepła wodą i odstaw na 5 minut, aż zaczną pracować.
Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłebienie w środku, wlej drożdże i wyrób elastyczne ciasto.
Podziel na dwie porcje, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (lub na 5 minut do piekarnika na 50 stopni).
Po tym czasie każdą kulkę rozciągnij, nadając jej kształt pizzy.
Gotowe spody połóż na papierze do pieczenia.
Przygotuj farsz: cebulę pokrój w kostkę i uduś na teflonowej pateni, podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodaj odsączonego tuńczyka i przypraw do smaku.
Na pizzy ułóż tuńczykowy farsz, posmaruj jogurtem.
Piecz 10-15 minut w 220 stopniach.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz