Zamiast typowych składników dodawanych do rosołu czyli kostki rosołowej, magi czy vegety dodajemy takie zioła jak:
- majeranek, kolendrę, kminek, kurkumę, oregano, zioła prowansalskie itp według uznania.
Oczywiście niezbędny jest kurczak :) i włoszczyzna. Tutaj gotowanie odbywa się bez zmian. Gotujemy na małym ogniu ponieważ rosół, aby był klarowny nie powinien bulgotać. Można dodać ziele angielskie i małą cebulę.
Dobry rosół powinien zawierać dużo mięsa tj. 1 kg mięsa na 1,5 l wody. No i obowiązkowo musi gotować się bardzo długo. To znaczy nie gotować a pyrkać :).
Rosół można wykonać również z innych mieszanych mięs ważne by zachować powyższe proporcje. Do smaku dodajemy dowolne zioła lub poprostu sól i pieprz.
Rosołek na pewno wyjdzie :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz