środa, 4 maja 2016

Rosół bez vegety, kostki rosołowej, i bez dodatku magi.

Oto przepis zaczerpnięty z dietetycznie na co dzień choć zawiera też moje informacje :)

Zamiast typowych składników dodawanych do rosołu czyli kostki rosołowej, magi czy vegety dodajemy takie zioła jak:

- majeranek, kolendrę, kminek, kurkumę, oregano, zioła prowansalskie itp według uznania.

Oczywiście niezbędny jest kurczak :) i włoszczyzna. Tutaj gotowanie odbywa się bez zmian. Gotujemy na małym ogniu ponieważ rosół, aby był klarowny nie powinien bulgotać.  Można dodać ziele angielskie i małą cebulę.

Dobry rosół powinien zawierać dużo mięsa tj. 1 kg mięsa na 1,5 l wody. No i obowiązkowo musi gotować się bardzo długo. To znaczy nie gotować a pyrkać :).

Rosół można wykonać również z innych mieszanych mięs ważne by zachować powyższe proporcje. Do smaku dodajemy dowolne zioła lub poprostu sól i pieprz.

Rosołek na pewno wyjdzie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz