Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Masa:
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
2 łyżeczki kartoflanki
Kruszonka:
20 dag margaryny
10 dag cukru,
cukier waniliowy do smaku
mąka (dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie bedzie się kleić do palców)
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód silikonowej maty.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć jeszcze ciepły na ciasto.
Z białek ubić pianę, dodając na koniec 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką.
Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz