Składniki: 35dag makaronu penne, pęczek bazylii, 2 ząbki czosnku, 75ml oliwy z oliwek, 0,5kg szparagów, 20 dag szynki, kilka pomidorków koktajlowych, 5 dag słonecznika, parmezan, sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron wsypać do cudu kuchennego zalać wrzątkiem i przykryć. W szparagach odciąć twarde końcówki, pozostałe części pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w paski. Szparagi położyć w Ultra pro, posolić, skropić odrobiną oliwy, dodać szynkę i wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 20 minut. Do rozdrabniacza włożyć bazylię i czosnek, posiekać, dodać oliwę, sól i pieprz. Makaron wyjąć z Cudu Kuchennego i odcedzić. Wyjąć Ultra Pro z piekarnika i dodać makaron. Do wszystkiego dodać pesto przygotowane w rozdrabniaczu. Ziarna słonecznika podprażyć i dodać do potrawy. Do całości dodać pomidorki koktajlowe i posypać startym parmezanem.

autorem potrawy jak i zdjęcia jest Pani Halina Dziedzic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz