sobota, 16 lipca 2016

KURCZAK Z SZYNKĄ PO JAMAJSKU


SKŁADNIKI:
50g masła
2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze) pokrojone na kawałki po 3 cm
1 cebulka
1 łyżka curry
1/2 łyżki cynamonu (mielonego)
1/2 łyżki kardamonu
1/2 łyżki gałki muszkatułowej
150g szynki
1 jabłko duże
1 banan w plasterkach
1 mango (ok. 430g) lub 2 nektarynki
2 pomidory duże
1 1/4 szkl. mleka kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. jogurtu naturalnego - opcjonalnie

JAK ROBIMY:

1. W garnku krótko smażymy kurczaka z szynką, cebulką i połową przypraw (curry, cynamon, gałka). Dodajemy pokrojone w kawałki ok 2 cm jabłko i banan (skropione cytryną), mango (nektarynki),  pomidory i resztę przypraw oraz sól do smaku
 Dolewamy mleczko kokosowe. Dusić wszystko razem jeszcze ok 10 min,  co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz