poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierogi z owocami



Składniki - proporcje na około 45-50 pierogów:
• 500 g mąki pszennej lub tortowej
• 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów)
• 4-5 łyżek oleju
• 1 jajko roztrzepane
• 1 płaska łyżeczka soli
• 300-400 g ulubionych owoców sezonowych

Przygotowanie:
Do Dużej Miski do Ciasta wsypać mąkę, zalać wrzącą osoloną wodą i rozmieszać. Kiedy mąka przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie na Silikonowej Macie Premium wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozwolić mu odpocząć około 30 minut.
Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować Wałkiem do ciasta na grubość około 2 milimetrów.
Za pomocą spodniej części Multi Pierożka wyciąć pierogi, nałożyć owoce, umieścić w Multi Pierożku i docisnąć aby się skleiły.
Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 4-5 minut od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz