piątek, 27 maja 2016

Grillowany kurczak z owocami.

Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- truskawki (ilość wg uznania)
- jabłka (ilość wg uznania)
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę: przyprawę do grilla, pieprz i ocet winny mieszamy z olejem, aż składniki się połączą.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do przygotowanej marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), lekko osączamy i układamy na Ultra Pro Półmisek Grillowy. Podczas pieczenia w piekarniku kilkakrotnie smarujemy mięso marynatą. Przewracamy, aż upiecze się z obu stron do miękkości. Pieczemy w 180 st. ok 30 min. ( czas jest przybliżony, ponieważ uzależnione jest to od piekarnika)
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osączamy. Umyte i osuszone jabłka kroimy na cząstki, najlepiej na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Owoce zanurzamy w marynacie pozostałej po mięsie i układamy na Półmisek Grillowy Ultra Pro pod koniec pieczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz