Ciasto:
1 kostka margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki kakao,
2 szklanki mąki tortowej
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto: Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i kakao. Gotować 5 minut. Następnie odlać 1/2 szklanki do polania wierzchu ciasta, a resztę masy przestudzić.
Do zimnej masy dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie, za pomocą łyżki, połączyć z ubitą na sztywno pianą z 4 białek. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Krem: Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć na puch i dodawać powoli gęstą, kwaśną śmietanę.
Margaryna i kwaśna śmietana muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej krem się zważy.Tak więc odpowiednio wcześniej należy wyjąć oba składniki z lodówki. Jeśli już dojdzie nieszczęśliwie do zważenia kremu, można go uratować, stawiając miskę z masą nad parą wodną i doprowadzając do ponownego połączenia składników.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, jeden placek posmarować kremem i przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować polewę kakaową i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz