sobota, 14 maja 2016

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej.

8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 10 dag)
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej

2 łyżki prażonych pestek słonecznika lub sezamu)
1 łyżka miękkiego masła
sól, pieprz.


do panierowania i smażenia:
6 łyżek tartej bułki
8 łyżek oleju
1 łyżka masła


  1. Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  2. Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
  3. Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).
  4. Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
  5. Kotleciki smaż na oleju z masłem - na średnim ogniu - po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
  6. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret. I np. pieczarkami w śmietanie. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz