- filet z piersi z kurczaka
- duży jogurt naturalny
- 5 łyżek ketchupu
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Sos rabarbarowy:
- 2 gałązki rabarbaru
- 3 cebule
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- płaska łyżka imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na długie paski. Przygotować marynatę mieszając jogurt z ketchupem, słodką papryką i solą, pieprzem. Do marynaty wrzucić mięso i odstawić na minimum godzinę.
Rabarbar oczyścić z włókien, pokroić w kostkę. Rabarbar z cukrem, pokrojoną cebulą, octem balsamicznym i wodą wymieszać w garnku i zacząć podgrzewać. Dodać przyprawy imbir, gałkę, cynamon, sól, pieprz i gotować jeszcze z 15 min co jakiś czas mieszając. Przełożyć do słoiczka.
Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać mięso tworząc fale. Ułożyć na grillu i grillować parę minut z jednej i drugiej strony. Podawać z sosem rabarbarowym.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz