poniedziałek, 16 maja 2016

Wegetariański rosół.

Składniki:
- 15 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 średni seler
- 1/2 małej kapusty
- 1 por
- 2 cebule
-1 duży suszony borowik
- 5 suszonych śliwek najlepiej nie kalifornijskich
- garść jagód goji
- garść suszonej żurawiny
- kawałek przekrojonego korzenia imbiru
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek

Warzywa obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do miski i zalewamy oliwą, mieszamy. Wkładamy warzywa na silikonową matę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C. Piec najlepiej pod funkcją grill ok 30 min. Warzywa powinny być gdzieniegdzie przypalone. Przekładamy warzywa do garnka. Dodajemy kapustę, przyprawy, imbir, śliwki, żurawinę, borowika i dolewamy 4-5 l wody. Dodajemy listki, ziele i doprawiamy solą. warzywa powinny być przykryte wodą na jakieś 4 palce. Gotujemy ok 90 min na małym gazie tak jak tradycyjny rosół.
Gotowe!
Przed podaniem można jeszcze doprawić solą i pieprzem według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz