Składniki:
2 szklanki maki,
120 g miękkiego masła,
1 cytryna,
1 jajko,
4,5 łyżki cukru pudru.
Mąkę posiekać z masłem. Skórkę z cytryny zatrzeć za pomocą tarki Easylinia, a sok wycisnąć przy pomocy cytrusika.
Do mąki wsypać cukier, dodać jajko, starta skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie zbyt klejące, dodać jeszcze trochę mąki) i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto Walkiem do ciasta napełnionym zimną wodą i za pomocą Foremek do ciasta wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na Silikonowej Macie i pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 15 minut.
Do mąki wsypać cukier, dodać jajko, starta skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie zbyt klejące, dodać jeszcze trochę mąki) i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto Walkiem do ciasta napełnionym zimną wodą i za pomocą Foremek do ciasta wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na Silikonowej Macie i pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 15 minut.
Gotowe, jeszcze ciepłe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem przy użyciu Silikonowego Pędzelka i zostawić do zastygnięcia.
Przepis na lukier:
2 kopiaste łyżki cukru pudru utrzeć z łyżką soku z cytryny i łyżką gorącej wody.
2 kopiaste łyżki cukru pudru utrzeć z łyżką soku z cytryny i łyżką gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz