Przepis od koleżanek z Opola :)
Składniki na dwie Formy Silikonowe Babeczki:
140g masła,
60g gorzkiej czekolady,
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao,
3/4 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże jajka,
3/4 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
Masło i połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do dzbanka Micro Nova, przykrywamy i topimy przez około 1,5 minuty w mikrofalówce o mocy 650W (najlepiej zrobić w połowie przerwę, zamieszać i ponownie wstawić). Gdy lekko przestygnie dodajemy kakao i mieszamy Neo Silikonową Łyżką by składniki się połączyły. Masę odstawiamy do osiągnięcia.
Masło i połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do dzbanka Micro Nova, przykrywamy i topimy przez około 1,5 minuty w mikrofalówce o mocy 650W (najlepiej zrobić w połowie przerwę, zamieszać i ponownie wstawić). Gdy lekko przestygnie dodajemy kakao i mieszamy Neo Silikonową Łyżką by składniki się połączyły. Masę odstawiamy do osiągnięcia.
Mąkę przesiać przy pomocy Słodkiego Młynarza i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodać cukier, cukier waniliowy i sól, dokładnie wymieszać aż składniki się połączą. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać. Dodać do masy 1/3 mąki i znów wymieszać. Wlać śmietanę i ponownie zamieszać. Dodać resztę mąki i raz jeszcze krótko zamieszać.
Ciasto przełożyć do Silikonowych babeczek
i piec około 20 minut w 160°C (termoobieg). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż przestygną, wyjmujemy, dekorujemy (wedle upodobań) i można podawać.
i piec około 20 minut w 160°C (termoobieg). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż przestygną, wyjmujemy, dekorujemy (wedle upodobań) i można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz