środa, 8 czerwca 2016

Lizaki torcikowe

Składniki na 38 lizaków:
(2 formy silikonowe babeczek torcikowych)

- 50 g masła
- 50 g cukru
- jajko
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g ciemnej czekolady
- posypka lub inne dekoracje
- 38 długich wykałaczek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 C. W Micro Nova Dzbanek 1 l umieścić masło, przykryć i podgrzewać w mikrofali przez 1 minutę moc 360 W.

Dodać cukier i ubijać przez ok 1 min przy pomocy Neo Trzepaczki pionowej. Nadal ubijając dodać jajko, mąkę sól do momentu uzyskania jednolitej masy.

Wszystkie wypustki Silikonowych Babeczek Torcikowych należy wcisnąć do środka, aby przygotować wgłębienia w kształcie koron. Następnie umieścić je na zimnej kratce piekarnika.

Przygotowane ciasto umieścić w Silikonowych Babeczkach Torcikowych i piec przez 10 min. Odstawić formy na 10 min do wychłodzenia i wyjąć babeczki.

W czystym Micro Nova Dzbanek rozpuścić czekoladę podgrzewając ja w mikrofalówce przez 2 min, moc 360 W. Odstawić na 1 min.

Nabić korony na patyczki szaszłykowe i rozprowadzić roztopioną czekoladę w ich wgłębieniach i udekorować według uznania.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz