środa, 15 czerwca 2016

Rolada owocowa.

Składniki
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 do 5 czubatych łyżek mąki krupczatki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
- 180 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- około 20-30 dag owoców sezonowych


Przygotowanie
Korzystając z Pomocy Kuchennej oddzielić białka od żółtek. W Kuchciku ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, a następnie cukier. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Neo Łyżką Kuchenną. Przygotowane ciasto wylać na Silikonową Matę Premium. Piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 stopni.
Gorący biszkopt wyłożyć na obsypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę, zwinąć razem ze ściereczką w rulon i odłożyć do wystudzenia.
Śmietanę w proszku i mleko ubić w Kuchciku, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, Neo Szpatułką rozsmarować na biszkoptowym blacie bitą śmietaną, nałożyć owoce i ponownie zwinąć w rulon.
Gotową roladę odłożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz