Do 1/3 kostki drożdży dodajemy letnia wodę tyle by zakryć drożdże. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Wszystko dokładnie mieszamy w misce do ciasta. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 2 szklanki mąki krupczatki, a także 1 łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę tak, aby ciasto stało się bardziej sprężyste. Ugniatamy i przykrywamy miskę. Gdy 3 krotnie pokrywka w misce odskoczy to znaczy, że ciasto gotowe i można się zabrać za przygotowywanie pizzy.
Formujemy pizzę (kształt dowolny). Układamy na Silikonowej Macie do Pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy składniki według uznania i upodobania. Ja nakładam: żółtą mozarellę, szynkę, pieczarki, cebulę, czarne oliwki, wszystko solę i dodaję oregano. Gotową pizzę pieczemy 15 min w 220 C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz