Przepis na klasyczne pesto do makaronu, grillowanej ryby czy też drobiu.
Składniki:
- 20 listków bazylii
- 15 g orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- 14 g startego parmezanu
- sól i pieprz
- 60 ml oliwy z oliwek
Umieść listki bazylii w Rozdrabniaczu Plus. Po 3-4 pociągnięciach bazylia jest posiekana. Potrząśnij Rozdrabniaczem tak, by składniki nie przylegały do ścianek pojemnika.
• Dodaj orzeszki i czosnek i rozdrobnij ponownie.
• Połącz to ze startym parmezanem, oliwą z oliwek, pociągnij ponownie,
dopóki sos nie stanie się gęsty i gładki.
• Dodaj soli i pieprzu do smaku.
• Pesto może być przechowywane w lodówce w Miskach Julki przez tydzień lub zamrożone i przechowywane przez wiele miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz