niedziela, 28 sierpnia 2016

Faszerowane cukinie.

Składniki:

- 2 średniej wielkości cukinie
- dowolna wędlina (szynka, kiełbasa, mięso mielone)
- 1 czerwona papryka
- pęczek koperku
- żółty ser (średnia kostka)
- 1 jajko
- 2 woreczki kaszy kuskus
- 1 puszka kukurydzy

Przygotowanie:

Cukinie wydrążamy, solimy i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 C. Wędlinę kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z czerwoną papryką. Na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko dodajemy do ugotowanej kaszy kuskus, białko natomiast przy pomocy Kuchcika ubijamy na pianę. W tym samym czasie od kaszy kuskus dodajemy odsączoną kukurydzę, paprykę, wędlinę, a także starty żółty ser. Wszystko posypujemy koperkiem, który uprzednio również pokroiliśmy. Wszystkie składniki mieszamy. dodajemy ubite białko i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Następnie faszerujemy powstałą masą nasze wydrążone cukinie. Układamy je na Silikonowej Macie Premium i wkładamy do piekarnika na 30 minut / temperatura 200 C. Wyciągamy i posypujemy pozostałym żółtym serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 2 minuty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz