wtorek, 16 sierpnia 2016

Pieczona papryka.

Składniki na 6-8 osób

- 10 papryk
- 600 g pomidorów
- 400 g sera feta
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 150 g bułki tartej
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp 220 C.
Odciąć górną część z 8 papryk i usunąć nasiona oraz oczyścić wnętrze. Górną część odłożyć na bok. Papryki ułożyć w naczyniu Ultra Pro 3,3 l. Pomidory obrać przy pomocy Klik - klaka (obieraczka uniwersalna) , przekroić na pół i usunąć nasiona. Obrać pozostałe dwie papryki, usunąć wnętrze. Pokroić w kostkę ser feta, pomidory i te dwie papryki. Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać wraz z natką pietruszki w Multi Rozdrabniaczu. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Połączyć ser feta, pomidory i paprykę w Maxymilianie 4,5l. Dodać zawartość Multi Rozdrabniacza, oliwki i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.

8 papryk napełnić przygotowanym farszem i umieścić na nich górną część papryki. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować każdą paprykę oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Ultra pro 3,3 l przykryć pokrywką i piec danie przez 1 h.

Podawać z zieloną sałatą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz