- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki piwa
- 250 g margaryny
- dżem lub powidła śliwkowe
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną margarynę zcieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z mąką i solą.
Wlewamy piwo i szybko zagniatamy ciasto.
Z zagniecionego i wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
Po dwóch godzinach ciasto dzielimy na 3 części, rowałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i kroimy kwadraty.
Na środek każdego kwadratu wkładamy po łyżce dżemu lub powideł i sklejamy rożki.
Koperty układamy na silikonowej macie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy rożki około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz