sobota, 28 maja 2016

Ciasteczka piwne

- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki piwa
- 250 g margaryny
- dżem lub powidła śliwkowe
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną margarynę zcieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z mąką i solą.

Wlewamy piwo i szybko zagniatamy ciasto.

Z zagniecionego i wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

Po dwóch godzinach ciasto dzielimy na 3 części, rowałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i kroimy kwadraty.

Na środek każdego kwadratu wkładamy po łyżce dżemu lub powideł i sklejamy rożki.

Koperty układamy na silikonowej macie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy rożki około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C. 

Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz