niedziela, 29 maja 2016

Ciastka z popcornu.

Ponieważ już niedługo będę organizować przyjęcie urodzinowe dla córki zaczęłam szperać po internecie i w książkach kucharskich w poszukiwaniu szybkich ale jednocześnie smacznych przepisów, na które połaszą się małe szkraby. I znalazłam między innymi taki przepis, który na pewno wykorzystam na imprezie.

Składniki:

- 2 opakowania już uprażonego popcornu wg wskazań na opakowaniu, czyli najczęściej w mikrofali.
- ok 6 łyżek masy krówkowej z puszki
- pół kostki masła

Przygotowanie:

Masło wraz z masą krówkową podgrzewamy w garnku. Popcorn wsypujemy do miski i wlewamy roztopioną masę. Wszystko mieszamy i od razu tworzymy kulki lub inne kształty wg. uznania. Należy to zrobić od razu, nim masa zastygnie. Odkładamy do ostygnięcia. Dla bezpieczeństwa lepiej to robić w gumowych rękawiczkach, aby się nie poparzyć. Można podawać w formie ciasteczek lub nabić ja na patyczki od szaszłyków wtedy będą wyglądały jak lizaki :) które można np wbić w arbuza, pomarańczę itp. wszystko wedle uznania i weny twórczej :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz