Składniki:
masa mleczna:
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
- 1 szklanka mleka w proszku
masa orzechowa:
- 100g masła
- 150 g nutelli
- 1 łyżka kakao
- 100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 3 wafle kwadratowe
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem, ostudzić. Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wszystko wymieszać.
Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Można również to zrobić w piekarniku. Masło, nutellę i kakao wymieszać i na koniec cały czas mieszając dodać orzechy.
Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć waflem. Włożyć do lodówki, aby kremy porządnie stęgły. Od strony kremu mlecznego posmarować roztopioną czekoladą lecz nie trzeba :)
Najlepsze są prosto z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz