sobota, 21 maja 2016

Mięsne bułeczki z sosem serowym.

Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy

Farsz:
- 4 ząbki czosnku
- 50 dag mięsa mielonego
- 25 dag żółtego sera
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz

Sos:
- kostka rosołowa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- zioła: majeranek, tymianek, bazylia, kolendra
- 4 ząbki czosnku
- 15 dag serka topionego śmietankowego
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody. Wlewamy do mąki, dodajemy oliwę. Zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia w Misce do Ciasta. 
Mięso smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, żółty ser i zmiażdżony przez Mr Czosnek czosnek. Doprawiamy i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Szklanką wycinamy kółka i na połowę nakładamy farsz. Przykrywamy pozostałą częścią i zlepiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy, aż się zrumienią, 
Zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy kostkę rosołową, przyprawy, zioła, serek. Mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy czosnkiem. Powstałym sosem polewamy bułeczki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz