Składniki:
- serek homogenizowany 400 ml naturalny lub waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
- kieliszek wódki ewentualnie octu (wówczas pączki nie będą wchłaniać tyle tłuszczu) nie konieczne w użyciu jeżeli mają je jeść dzieci.
Przygotowanie:
Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać wszystko wraz z alkoholem na jednolitą masę. W garnku rozgrzać olej. Używamy ok 1 l oleju jak to na pączki. Przy pomocy łyżeczki do lodów (ma ona kształt małych kuleczek) nakładamy ciasto i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do czasu, aż będą z każdej strony rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz