No to czas na rogaliki :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g śmietany 18%
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- szczypta soli
Prażone jabłka można kupić gotowe lub zrobić samemu :)
350 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek, 35 g masła, szczypta cynamonu, 40 g cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
W misce Maximilian 7,5 l utrzeć cukier z drożdżami i śmietaną. Zamknąć miskę i zostawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiać i połączyć z zaczynem i jajkiem. Wlać roztopione i wystudzone masło i wyrobić gładkie masło. Ponownie zamknąć Maximiliana i odstawić do momentu uzyskania podwojonej objętości.
W tym czasie na patelni rozpuścić masło (przygotowujemy prażone jabłka) wrzucamy jabłka, dosładzamy i wsypujemy cynamon. Podczas prażenia mieszać do momentu, aż jabłka odparują.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na Stolnicy. Podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na wielkość Rogalomani. Przy jej pomocy wyciąć 8 trójkątów. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie i zawinąć. Rogaliki ułożyć na Silikonowej Macie Premium i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rogaliki posmarować lekko roztrzepanym białkiem przy użyciu Silikonowego Pędzelka, można posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 C ok 20 - 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz