Składniki:
1,5 kg cukinii
500 g cebuli
3 duże papryki
2 łyżeczki soli
2-3 słoiczki przecieru pomidorowego
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1,5 kg cukinii
500 g cebuli
3 duże papryki
2 łyżeczki soli
2-3 słoiczki przecieru pomidorowego
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Cukinię, paprykę i cebulę umyć, oczyścić i posiekać w Extra Szefie.
Zasypać 2 łyżeczkami soli. Odstawić na 2 godz.
Po tym czasie warzywa wrzucić do garnka i gotować przez 30 minut, następnie przetrzeć za pomocą Mielinka.
Do przecieru dodać resztę składników. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut.
Gotowy gorący ketchup przełożyć do szczelnych pojemniczków.
Zasypać 2 łyżeczkami soli. Odstawić na 2 godz.
Po tym czasie warzywa wrzucić do garnka i gotować przez 30 minut, następnie przetrzeć za pomocą Mielinka.
Do przecieru dodać resztę składników. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut.
Gotowy gorący ketchup przełożyć do szczelnych pojemniczków.
Taki ketchup można śmiało dodawać do wszelkich potraw, zup czy sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz