- 700 gram ugotowanych ziemniaków
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 350 gram pieczarek,
- 100 gram sera żółtego
- 1 duża cebula
- sól oraz pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bułka tarta, słodka papryka oraz olej do smażenia
Przygotowanie farszu
Pokrojoną cebulę w Rozdrabniaczu Plus oraz starte pieczarki podsmażamy na patelnie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce bądź kroimy a następnie dodajemy do farszu.
Przygotowanie masy ziemniaczanej:
Ugotowane ziemniaki wkładamy do Extra Szefa dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajemy jajo a następnie wyrabiamy do powstania elastycznego ciasta.
Ugotowane ziemniaki wkładamy do Extra Szefa dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajemy jajo a następnie wyrabiamy do powstania elastycznego ciasta.
Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić przy pomocy Extra szefa. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Masę ziemniaczana dzielimy na 4 części a następnie rozpłaszczamy na dłoni i dodajemy farsz. Zlepiamy nasze kotlety formując podłużne krokiety.
Obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz